Friday, 19 September 2014

Hala tuju lepas SPM. Matriks?



Assalamualaikum.


Halo, i'm back! Hakhak. Since hari tu ada yang request untuk update pasal cara nak masuk matriks dan tanya matriks ni best ke tak, so ada masa terluang sikit ni aku update lah eh. Lagipon penting jugak buat panduan adik2 di luar sana yang teringin nak masuk matriks heheh.

Actually nak cakap matriks best ni depend kepada individu la. Ada sesetengah orang tu bagi dia best, ada sesetengah pulak so-so je, ada pulak yang cakap tak best. Haa kan aku dah cakap, best ke tak itu depend bagi naluri seseorang tu la. Bagi aku pulak, matriks ni so far rasa best. Best sebab banyak kawan baru, pastu berpeluang pulak belajar di perantauan. Ececehhh perantauan lah sangat.

Dulu masa sekolah, aku pun blur sebenarnya nak sambung study kat mana. Aku taktau, either nak ambik diploma, STPM, matriks or Asasi. Tapi orang macam aku ni mana nak layak masuk asasi hahaha. Asasi tu untuk bebudak pandai je kot, dan satu lagi sebab aku takde mohon pon asasi, sebab tu la jugak tak dapat tawaran asasi. Eh, takpa ah. Benda dah jadik, lupakan jer.


Tak meriah la entry tanpa gambar ye dak? Yeah, i'm now standing here!


And one more thing, ada yang suka compare between matriks, diploma, STPM ngan asasi. Bagi aku ah, semuanya memang susah. Sebab aku pernah tanya sorang senior dari sekolah aku, dia masuk matriks jugak last year and sekarang dah sambung degree dekat UMS. Korang nak tau apa dia cakap kat aku bila aku tanya dia "Senang tak subjek kat matriks?". Pastu lalu dia menjawab "Ada ke benda yang senang dalam dunia ni?"

Perghhhh, aku pun duduk terdiam haha. Tak tau nak cakap apa, sebab bila fikir balik memang betul pon apa yang dia cakap. Susah atau senang tu depend kepada diri sendiri ah, kalau mindset dah kata susah, so susah la jadinya. Ceyyy dah macam pakar motivasi, padahal diri sendiri pun tak cukup motivasi lagi haha.

Okay. Meh kita mulakan meh. Pada adik2 di luar sana yang teringin nak masuk matriks, pergi lah. Sebab matriks ni best kot. Cuma biasa lah kalau sibuk je memanjang. Kena tengok pada time management korang jugak la.

Aku cuma nak share pasal syarat nak masuk matriks je. Sebelum tu, meh aku ceritakan kat matriks ni dia ada dua jurusan je tau, iaitu Sains dan Perakaunan. Dalam jurusan sains tu, dibahagi kepada tiga lagi, iaitu Modul 1 (Biology, Physics, Matematik Sains & Chemistry), Modul 2 (Physics, Chemistry, Matematik Sains & Computer Science) dan Modul 3 (Chemistry, Biology, Matematik Sains & Science Computer) dan bagi jurusan Perakaunan (Pengurusan Perniagaan, Ekonomi, Perakaunan dan Matematik Akaun).

Subjek teras untuk setiap jurusan ada 4 ye adik2. So depend korang ah minat yang mana. Lepas tu, nanti if korang dapat tawaran, dia akan pilih siap2 modul mana korang berada dan jurusan apa. Dia akan pilih ikut keputusan SPM tau. Tapi seandainya korang tak suka modul yang korang dapat, nanti pada minggu orientasi korang boleh tukar modul/jurusan.

Okay. Pasal nak tukar modul ni, dia ada syarat jugak. Modul 1 boleh tukar ke modul 2 atau 3. Manakala kalau dari modul 2 atau 3 nak tukar ke modul 1 tu, berisiko sikitlah. Sebab apa yang Kementerian pilih, itu lah yang paling sesuai sebenarnya. Bagi yang dapat jurusan Sains tapi nak tukar ke jurusan Perakaunan pulak, yeppp korang boleh tukar.

Tapi tapi tapi, bagi jurusan perakaunan nak tukar ke Sains, memang tak boleh sama sekali. Jangan ambil tindakan berani mati ini ye adik2 hahaha. Aku pon taktau kenapa macam tu, terima je lah hakikatnya hahaha.

Okay rasanya itu je la apa yang penting. Haaa last but not least, result spm kena okay tau. Kalau boleh score semua subjek course korang. Maksudnya kalau korang ambik akaun masa spm, cuba la score akaun, math dan addmaths. Addmaths ni janji lulus pon takpe, huhu. So, pada adik2 yang bakal menduduki spm tahun ni, goodluck ya!

Semoga dapat result yang gempak gitu. K, bye =)