Friday, 31 October 2014

Pengorbanan



Assalamualaikum wbt =)


Pengorbanan. Hari ni macam mengada pulak aku nak bercakap pasal pengorbanan. Ya, semenjak kecik aku bukan 'get' sangat pun dengan pengorbanan ni. Dia macam hidup aku ni aku tak pernah langsung berkorban. Tapi itu yang aku rasa, tipu la kalau tak pernah korban. Contohnya aku rela korbankan masa untuk menonton drama korea such as running man gitu, instead of study.

Tapi secara jujur, tulus, iklas dari sanubari ini, aku bukan peminat drama korea sebenarnya. Apa yang aku cakap kat atas tu contoh belaka, bukan betul. Malah kalau ditanya oleh orang sekeliling, aku mula2 taktau apa tu running man. At first I thought it was cartoon show or something macam cerita tarian gitu. ahhhh aku sangat kuno dalam korean. Maaflah peminat korea semua hahaha =)

Kannn dah kelaut apa yang aku nak bincangkan. Okay mari balik ke pokok pangkal cerita.

Since aku bergelar seorang student ni kan, itu la orang cakap, waktu menjadi seorang student ialah waktu yang kita kena paling banyak berkorban. Tapi bagi aku, aku tak banyak berkorban as a student. Hidup aku biasa2 je, tak pandai dan tak terlampau mangkuk hahaha.

Aku berani cakap la, kalau pasal study ni aku macam pemalas nauzubillah. Entah kenapa, zaman kegemilangan aku cuma waktu sekolah rendah dulu2. Masuk sekolah menengah, time form 1 tu okay lagi, masuk form 2, kelaut. Tapi tak kelaut sangat, still fighting jugak nak dapat top 5 dalam kelas hahaha. Okay fine, ada unsur menunjuk kat situ. Nope, bukan menunjuk, tapi kenyataan ler.

Serious, aku tak pernah study hard. Study smart pon rasanya tidak. Always cool dan stay cool, forever and ever. Study pun ala kadar, kalau waktu sekolah dulu homework seringkali tak siap, kerja aku ambil buku classmate dan meniru di awal pagi. Kalau tak, buat kerja masa subject lain. Masa tu memang berdoa habis-habisan supaya cikgu yang tengah mengajar tak nampak aku tengah buat benda lain. And rasanya, aku berjaya. Tak pernah pon kena tegur hahahaha. Nakal gilosss kan.


Credit to pakcik google


Aku mula sedar erti pengorbanan bila masuk program pre-u ni. Dengan dikelilingi orang2 pandai yang bijak otak naga semuanya, I be like... WHAT? Okay. Aku agak terancam. Budak 4Flat yang confirm muka naik pentas dapat dekan kot.

Disitulah baru kenal erti pengorbanan.

Kena korban masa blogging especially, pastu korbankan masa tidur, korbankan masa online (i dont think so), korbankan masa melepak. Ya, memang semua perlu aku korbankan. Tapi itu pun aku tetap buat jugak. I mean, aku tak korbankan 100% kot. Ada jugak masa curi2 online, kadang2 terlebih pulak sampai berjam-jam dengan handphone. Ahhhh smartphone cukup membunuh dari dalam.

Nak berkorban ni sebenarnya tak susah. Cuma perlu kuat iman je. Yang susahnya nak kuatkan iman tu lah. Memang tak boleh nak tinggal benda yang kita patut korban kadang2.

Sekarang aku tengah menjalani final exam. Tinggal 2 paper lagi, economy ngan account. Dua2 subject killer. And aku tak ulangkaji lagi, rasa macam nak terkeluar bijik mata dok menghadap kertas je siang malam. So ada masa sikit ni update blog la sekali heheh. Nampak tak permainannya kat situ?

Paper yang dah lepas tu aku malas dah nak kenang, even kadang2 tu terkenang jugak. Killer weh dia punya soalan. Tapi takpa, yang berlalu biarkan berlalu. Macam la boleh ulang balik masa tu kan? Sekarang tengah focus dengan dua paper, pastu MUET, pastu balik. Yeayyyy !

Harapan aku, semoga semester dua nanti baik2 je, insyaAllah.


Nah, hidangkan dengan gambar bersama pemain bola sepak negara, Hassan Sani. Time dia bagi talk kat college =)