Friday, 25 July 2014

Tips jadi kurus? Kau serious? Kelakar la



Assalamualaikum. Hi korang,


Ceyyyy I'm back! Lamanya tak update blog. Since last post aku pada bulan Mei lepas, lepas, lepas. Berapa kali lepas aku nak mention daaaa. Kahkah, lama sangat tau. Macam useless pon ada, macam baik takyah ada blog je aku rasa. But, tak boleh gituuu. Dah lumrahnya hobi aku menulis kan, so kena la teruskan jugak perjuangan menulis ni. Ceyyyy. Perjuangan sangat. Hahaha.

Hmm, nak menulis pon dah tak pandai lagi. Dulu kemain fasih je nak menulis blog, 2 minit dah siap lima perenggan. Ceyyyy nampak beno nipunye. Tak ah, sejujurnya aku cakap, bila dah lama tak menulis ni rasa cam lain je.

K, since ramai yang buat permintaan untuk aku buat post pasal kurus-kurus ni, jadi memandangkan aku ada masa hari ni, maka aku dengan seikhlas hatinya buat la sebijik post untuk korang. Dari zaman sekolah, zaman plkn, zaman kerja part time, dan zaman matrikulasi, orang dok tanya soalan yang sama. Takde kerja kot dorang ni nak tanya soalan yang sama. HAHA


Gigih tau aku korek gambar ni dalam folder laptop. Nasib baik jumpe HAHAHA


K, fine. Malu seribu kali malu nak bubuh gambar sendiri. Tapi apa boleh buat kan, sebagai bukti yang kukuh. Ceyyy mengadanya. Sebenarnya, aku dulu taklah gemuk sangat. Tapi taktau napa, bila orang nampak je gambar kat atas ni dorang terus beriya mintak tips. Sampai merayu-rayu kau! Cehhh over pulak aku.

Nak jujur lagi, aku nak cakap, dulu berat aku 90KG. Jangan ketawakan please! And paling latest, sekarang berat aku 60KG. Alhamdulillah hampir 30KG jugak aku berjaya halau dari hidup aku. And sekarang, hidupku bahagia. Ceyyy kemain bahagia lah sangat. Lari topik nampakkkk. Hahahaha.


Ni gambar tahun 2012 punya. Alangkah sihatnya aku masa ni. Ular pun takut nak telan. Besar sangat. Nanti tersekat pulak kat leher masa menelan. Ok, itu gurauan semata. HAHAHA


Dan ini pulak gambar tahun 2013. Ceyyyy acah-acah model tak menjadi. Aku cari gambar lain yang ambik dari side tepi takde, ini je yang ada.


Ok, sudah. Taknak lagi show gambar. Ramai yang tanya, apa yang aku buat sampai boleh "kurus lah sangat" macam ni. Dan apa yang aku jawab, entahlah. Hahahaha bukan kedekut ilmu tau. Tapi memang betul aku taktau apa yang bagi berat badan aku turun. Nak cakap aku ni workout pergi gym hari-hari, tak jugak. Sebab pergi gym pun tak pernah! HAHAHA

Actually takde cara khas ye. Ini cuma mengikut pengalaman aku, dan tak semestinya sihat dari sudut sains. So marilah baca.

1. Aku mulakan dengan tak makan nasi, lepas tu slow-slow tak makan lauk. Abis tu apa yang aku makan? Makan batu? Hahaha tak lah. Makanan harian aku ganti dengan buah dan yogurt. Aku buat macam ni ada la dalam masa satu bulan.
2. Kedua, tiap-tiap petang aku luangkan masa dengan jogging. Jogging keliling kawasan perumahan. Tapi aku jogging dalam keadaan ketakutan tau. Rasa tak selamat je. Sebab banyak beno anjing kat sini. Nasib baik tak pernah kena kejar anjing. Sebab kalau nampak anjing, awal-awal dah aku lari jauh-jauh. HAHAHA
3. Lepas tu, kalau aku dah ketagih sangat nak makan nasi, aku makan waktu pagi je. Tengahari dan malam, tak makan nasi lagi. Tapi bukan tiap hari lah.
4. Tak minum air manis, sebaliknya minum air suam. Ya, ini memang betul. Memang bunyi macam menyeramkan je bagi penggemar air manis. Tapi serious, inilah yang aku gunakan. Tapi sekarang, aku lantak je. Minum air cola pun satu botol besar aku boleh habiskan dalam sekelip mata.

Aku rasa itu je kot. Yang paling penting, kena la exercise jugak sometimes. Jangan la duduk tidur makan je kat rumah. Memang takkan jadi ah. Ok? Hahaha. Paling penting jugak, azam tu kena ada. Sebelum ni kan, pernah jugak beberapa kali tanam azam nak turunkan berat. Tapi kecundang di tengah jalan. Azam hangat-hangat taik kucing orang cakap.

Paling tak best, bila nampak makanan sedap depan mata, uishhh dugaan paling besar aku rasa. Okay, itu je la. Taktau nak kata apa lagi dah. Kbai =)