Thursday, 29 May 2014

Pengalaman Minggu Orientasi di Kolej Matrikulasi Labuan



Assalamualaikum.


Tak tau nak mula dari mana. Terlampau banyak idea sebenarnya nak diluahkan. Ok la, jujur aku katakan, aku teramatlah malas nak menaip sekarang ni. Tambah2 lagi nak menaip benda yang sebegitu panjang berjela-jela. Mak aih. Nak arwah rasanya hahaha.

Kalau korang masih tak tau, aku sekarang merupakan pelajar perakaunan di Kolej Matrikulasi Labuan. Cewah detailnya. Macam la orang nak tau kan? haha whatever. Aku bersyukur sebab dicampakkan ke dalam KML ni. Okay, lepas ni aku akan mention Kolej Matrikulasi Labuan ni as KML je lah ek? Jenuh oi nak sebut nama panjang dia. Setahun tak habis.

Walaupun KML ni sebenarnya pilihan ketiga aku masa isi borang matriks, tapi aku tetap rasa bertuah sebab terpilih masuk matriks. Sebab tak semua benda yang kita nak kita akan dapat. Mana yang dapat tu, terima je la seadanya heheh.

Walaupun pada mulanya memang susah nak buat keputusan, antara nak masuk ke tidak, sampai tak boleh tidur aku memikirkannya. Sampai ke tahap tu. Imagine je lah. Teruk betul bunyinya haha. Okay, entry kali ni aku nak menceritakan serba sedikit pengalaman aku sepanjang minggu MPPB di KML ni.

Oh ya, di KML ni sangat banyak menggunakan singkatan. So, MPPB bermaksud Minggu Pengurusan Pelajar Baharu or lebih senang nak faham, Minggu Orientasi. Ha, nanti pepaham lah ye bila aku tulis MPPB je. Panjang sangat nak taip.

Entry ni jugak aku taip khas buat rujukan adik2 di luar sana yang bakal mengikut jejak langkah abang NF ni hehe. Macam aku jugak la, sebelum masuk matriks dulu kemain siang malam aku dok search menonggeng kat google pasal matriks. Sebab tu aku tak terkejut sangat bila dah masuk matriks sebab dah tau selok-belok jalan ceritanya hahaha. Pandai tak?


: HARI PENDAFTARAN :

Sebelum tu, nampaknya aku terpaksa 'compress' semua cerita sepanjang minggu MPPB ni dalam satu entry. So, aku akan pendekkan sedaya upaya aku la ye.

First of all, cerita aku bermula di sini. Ok, aku tak kenal dorang kat atas ni secara spesifik. Yang aku tau, yang sebelah kiri sekali tu ialah lecturer. Itu je. Lecturer subject apa aku tak tau. Dan, yang lain tu aku tak kenal lagi hehe. Ala baru je seminggu kan. Mana lah nak kenal?

Gambar ni diambil dekat airport pada hari pendaftaran (18/5/2014). Aku tak tau kisahnya secara tepat, sebab masa ni aku dah pun mendaftar di KML. Aku datang lebih awal iaitu pada (16/5/2014), so takde la yang datang jemput kitorang kat airport sobs sobs. Kitorang dijemput oleh pakcik teksi je dan terus hantar depan hotel =)


Ha tengok tu bas KML dah pun terpacak kat depan airport. Semangat ko joo! Aku tak pernah lagi rasa naik bas ni. Oh ya, pertama kali jejak kaki kat airport labuan ni aku rasa jakun sebab ada banyak fastfood restaurant macam mac donald, big apple, old town dan macam2 lagi. Walaupun suasana kat airport ni teramatlah sunyi =)

Masa nak balik cuti seminggu ni, aku sempat jugak menjelajah seluruh airport ni. Sempat jugak breakfast kat mcd dan lunch dekat old town hehe.


Ok. Dorang kat atas ni lain pulak kisahnya. Ofcourse aku kenal sangat-sangat dorang haha! Siapa tak kenal abang-abang dan kakak-kakak facilitator yang suka sangat buli kitorang sepanjang minggu MPPB ni? Aloloo takde la. Gurau je.

Orite, sementara para pensyarah menjemput tetamu di airport, dorang akak dan abang faci ni pulak menjemput para pelajar baru di Terminal Feri Antarabangsa Labuan. Muka dorang nampak bersemangat je kan nak menerima adik-adik baru dorang yang nakal ni haha.


Gambar ni masa mak ayah kitorang diberi taklimat waris oleh para YB kat kolej ni. Tu je yang aku tau.



: HARI PERTAMA :

Nampak tak kesungguhan abang dan kakak faci kat atas tu? Hmmm serious rindunya dengan dorang. Walaupun asyik kena marah, tapi rasa best pulak kena marah. Waktu ni kitorang tengah masuk dalam kumpulan orientasi masing-masing. Kat sini dipanggil sebagai LDK. Sumpah sampai sekarang aku tak tau LDK stands for what. Hmm.


Oh yeah. Kita dah sampai ke kemuncaknya. Petang pada hari pertama MPPB terus diarahkan guna baju kokurikulum. Aku dah agak dah senamrobik ni haha. Well, so far kelakar la jugak masa senamrobik ni. Dengan aksi yang terlampau nak arwah. Nokharommmm tau aku nak buat. Berdiri je lah kat situ.

Bila ada step yang senang-senang je aku ikut. Macam step angkat tangan ke, goyang kaki ke, aku ikut la. Kalau over sampai gelek punggung 360 darjah tu jangan harap la aku nak ikut. Sebab semua aksi kitorang waktu ni dirakam sebenarnya. Nanti tak pasal-pasal aku famous sebab kena tayang masa majlis penutupan MPPB =')

Sampai satu tahap tu ada akak faci marah kat sekumpulan budak kat belakang aku sebab tak ikut step yang ditunjuk. Lawak gila bila pelajar tu acah-acah pulak dengan akak faci tu sambil bawa joget sama. Sakit perut aku ketawa hahaha.


Tadi tak nampak jelas sebab dari jauh je kan? Ha ni kasi nampak sikit. Perempuan sangat sporting sebab dorang ikut je semua step hahaha. Ada pulak yang muka masam semacam macam tengah makan limau nipis je.

Buat rilek suda. Tak payah ler nak serious sangat. Macam tagline KML kata, "Ko cool sajaaaaa!"


: HARI KEDUA :


Hari kedua kitorang diceriakan lagi dengan demo silat gayung kat atas pentas. Dorang ni dari Silat Seni Gayung dari mana entah, datang buat promosi pergi kolej. Tu yang siap buat demo tu. Serious dahsyat. Kesian abang faci dia buat macam getah. Suka hati dia tarik je hahaha.


And then, ni pulak masa program Forum yang dijayakan oleh Alumni KML. Forum ni dibuat untuk menaikkan semangat semua pelajar matrikulasi ni lah. Dorang jemput mana-mana alumni yang dah berjaya sekarang, atau yang tengah sambung degree sekarang.

Abang yang tengah bercakap kat atas tu sekarang engineer dekat Petronas tau. Huuu terkedu aku bila dia bagitau first semester dulu dia terus dapat 4Flat. Oh ya, dia ni merupakan batch pertama bagi KML dulu. So, dia cerita la pengalaman dia waktu mula-mula matrik ni ditubuhkan dulu =)

Macam-macam cerita yang dia share yang boleh inspired sesiapa yang mendengarnya.


Panel jemputan bukan saja dari orang luar, para faci pun jadi panel sekali. Lecturer pun ada. Sebab dorang semua ni pernah study dekat KML suatu ketika dahulu. Best je dengar dorang ni bercakap. Faci lelaki yang kat atas tu ialah ketua faci kitorang. Abang Alwin namanya. Agak garang jugak kekadang hahaha.


Orang Sabah selalu cakap, paling manang! Hahaha dia ni lah panel paling manang, paling lawak, paling sporting dan paling menceriakan. Nama diberi Sir Byron. Dia pensyarah dekat KML ni. Pensyarah bagi subjek apa aku dah lupa. Tapi yang pasti dia ni graduated dari luar negara wohhh. Walaubagaimanapun, yang bestnya accent sabah dia tu masih melekat hehe.

Aku suka dengar bahasa Sabah. Sebab tu jugak aku berasa beruntung dapat masuk KML. Banyak Sabahan kat sini =')


: PENUTUPAN MPPB :


Tadaaa! Dah nak habis dah.. Masa ni waktu Majlis Penutupan MPPB. Memang semua orang happy gila masa ni sebab esoknya dah nak balik. Masa ni kitorang tengah melafazkan ikrar yang diketuai oleh Bryan Kennedy. Untung tu. Insan terpilih. Hmmm I iz jealous =/

Btw, ikrar paling panjang pernah aku baca is ikrar dekat KML ni lah. Sumpah panjang. Ambil masa 10 minit jugak nak baca. Sampai terbatuk-batuk aku membacanya huksss sedih.


Mengakhiri entry aku kali ni, sedikit wajah dorang yang tumpas dalam pertunjukan video masa pendaftaran. Huhu. Dorang faci ni pandai tau, dorang buat slideshow mak ayah kitorang masa pendaftaran diiringi dengan muzik yang mendayu-dayu. Dorang menangis ni mungkin masa lagu Ayah & Ibu.


*******************


Okay lah. Nampaknya makin hujung makin hilang semangat nak menaip. Semakin pudar idea dalam otak ni haha. Penatnya menaip. So far bagi aku, pengalaman MPPB orientasi ni sangat best! Sumpah korang takkan lupa sampai bebila. Walaupun rasa terseksa kadang-kadang, tapi tu normal la.

Ada jugak yang hilang sabar masa kena denda tu. Lawak la dengar dorang perempuan ni berleter kat belakang haha. Okay dah boring dah. Itu saje aku nak update. Kbai =)