Tuesday, 26 March 2013

Tutorial : Letak Footer Credit (Design By...)



Assalamualaikum...


Sebenarnya tak tahu nak bagi tajuk apa. Setelah aku fikir2 mungkin ini tajuk yang sesuai kot. Hahaha. Tutorial ini di request oleh blogger Bermata Coklat.




Yeah, terima kasih sebab request. Ada jugak benda nak dijadikan entry harini. Hehehe. Jadi kalau nak tahu apa benda ni, cuba tengok gambar di bawah :




Macam mana? Berminat? So meh sini aku ajarkan.


1. Pergi ke Dashboard > Template > Edit HTML > Tick pada Expand Widget Templates.

2. Korang cari kod ni :

</footer>

3. Okay dah jumpa? Bagus. Sekarang copy kod ni pulak :

<center><span style='font-family: Century Gothic, Courier, monospace; font-size: 15px;'><b>Fully Design By <a href='http://www.nabeelstories.com/' target='_blank'> Nabeel Fikree </a> | For <a href='http://www.nabeelstories.com/'>NABEELFIKREE</a> 2011 - 2013 &#169;| Best View: <a href='https://www.google.com/chrome'>Google Chrome</a></b></span></center>

4. Paste-kan kod ni di atas kod yang aku suruh cari pada step nombor 2 tadi.

* Tukarkan ayat yang warna merah kepada nama font yang korang nak. Contoh : Trebuchet MS, Comic Sans MS, Times New Roman dan sebagainya. Terpulang. Kalau taknak ubah pun takpe.
* Tukarkan ayat yang warna kuning kepada link blog korang.
* Ayat Fully Design By tu boleh tukar kepada ayat korang sendiri.


5. Lepas tu REVIEW, kalau menjadi boleh SAVE terus!



- Selamat Mencuba -


.


8 orang pun suka bercerita:

Alia Az said...

best tuto ney .. hehehe .. dah try , tapi x boleh .. hehe .. cos tak ade perkataan "footer" .. sedihh ! huhu .. tak pe lahh .. hehe .. =D

Adam Faiz said...

Nice Tuto,satgi nak try ah :)

Nabeel Fikree said...

@Alia Az boleh letak kat tempat lain sebenarnya kalau pandai main coding :)

Nabeel Fikree said...

@Adam Faiz jom try! hehe

TanpaNamaDer said...

thx bro. gua ceduk lagi tuto yang ohsem nih ;)

Nurul Aini said...

Terbaik. ^____^

nurhamiza shuhada said...

thanks for sharing :)

Ihza Aulya Nanda said...

Sudah lame cari tutors nie, thanks :)